Vliv pozemkové reformy na ekonomický rozvoj Tchaj-wanu v období 1953-1973 - Štefanková, Kristýna (2021)
Tato diplomová práce řeší dopady pozemkové reformy, která byla realizována na Tchaj-wanu na přelomu čtyřicátých a padesátých let minulého století. Cílem práce je zhodnotit roli a vliv této reformy na poválečný ekonomický rozvoj země. Výzkum probíhal na základě metody deskripce, explanace a přímé metody. Hlavní zjištění naznačují, že pozemková reforma měla pozitivní dopad na růst zemědělské produkce, která byla na počátku padesátých let využita ke stabilizaci ekonomiky a k akumulaci kapitálu. Tento kapitál, včetně lidského, byl v průběhu sledovaného období investován a přesměrován do rozvoje průmyslového sektoru, jenž byl hlavním zdrojem ekonomického růstu země v šedesátých letech dvacátého století. Významnou roli v rámci rozvoje země sehrály také rostoucí příjmy zemědělců, které byly stimulovány prostřednictvím zvýšené produkce a také snížením nákladů za pronájem půdy jako výsledek pozemkové reformy. Tyto vyšší příjmy upevnily postavení farmářů ve společnosti a vytvořily dostatečně silnou skupinu obyvatel, která prostřednictvím své poptávky dokázala stimulovat rozvoj průmyslového sektoru.