EOSC - popis, dáta a data management plan v nástroji Argos - Sabo, Jakub (2021)
Bakalárska práca sa zaoberá problematikou dát využívaných a generovaných vo vedeckých výskumoch, s pohľadom na ich dostupnosť verejnosti a obzvlášť ďalším výskumným pracovníkom. Cieľom záverečnej práce je vymedziť pojmy súvisiace s Európskym cloudom pre otvorenú vedu (EOSC), priblížiť čitateľovi jednotlivé projekty a ciele EOSC, popísať princípy FAIR dát a oboznámiť ho s obsahom a štruktúrou plánov na správu dát. V druhej časti je pozornosť venovaná detailnému postupu a objasneniu tvorby dátového plánu za pomoci služby Argos, poskytovanou EOSC projektom OpenAIRE, ktorá je k dispozícii bežnému používateľovi bez poplatku.