Ekonomická analýza kamiónovej prepravy v spoločnosti PPL CZ s.r.o. - Kačmár, Jakub (2021)
Účelom tejto práce je zhodnotiť možnosť rozvoja prepravnej siete spoločnosti PPL CZ s.r.o., z dôvodu vysokého medziročného rastu objemu prepravených balíkov. Cieľom práce je analyzovať prepravnú sieť spoločnosti, a na základe lokalizačných metód i metód multikriteriálneho rozhodovania, poskytnúť odporúčanie miesta výstavby nového centrálneho prekladiska a vytvoriť model fungovania rozšírenej prepravnej siete. V teoretickej časti sú popísané základné poznatky o prepravných službách vo všeobecnosti, balíkových a kuriérskych službách a o metódach, ktoré sa používajú pri modelovaní systémov hub and spoke či o metódach manažérskeho rozhodovania. Jadro práce popisuje kritériá a varianty pre umiestnenie nového bodu siete. Po ohodnotení lokácií pre výstavbu sú tieto varianty zapojené do dvoch modelov fungovania prepravnej siete. Modelom číslo jeden je opísané prerozdelenie prepravných tokov na základe regionálneho rozdelenia podľa príslušnosti depa k starému alebo k novému centrálnemu prekladisku. Model číslo dva popisuje organizáciu prepravných tokov, pri ktorej nezáleží na vzdialenosti depa od triediaceho centra, ale na type zásielky (atyp, flyerbag, štandard), ktorá je na depo zvezená. Posledná časť sa zaoberá ekonomickým zhodnotením nákladovosti jednotlivých modelov a v rámci nich ešte porovnáva dve lokácie, pre výstavbu triediaceho strediska. Na samom konci bol popísaný výsledný model fungovania prepravnej siete a odporúčaná jedna lokalita pre výstavbu nového hubu.