Komunikačně náročné situace v týmové práci - Dobešová, Adéla (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá typy komunikačně náročných situací ve vysokoškolské týmové práci. Jejím cílem je vytvořit soubor relevantních poznatků o komunikačně náročných situacích a jejich řešení v rámci projektových úkolů, skupinové a týmové práce. Teoretická část obsahuje rešerši odborných zdrojů o týmové práci, týmových rolích a týmové dynamice. Mapuje komunikaci, komunikační styly a jejich vliv na komunikačně náročné situace. Věnuje se souvislostem mezi komunikací a stresem v týmu. Zabývá se typy stresorů při práci v týmu specificky i ve vysokoškolském nebo on-line prostředí. Praktický průzkum byl proveden kvantitativně pomocí dotazníkového šetření na 165 respondentech, studentech vysokých škol v České republice. Práce shrnuje informace o četnosti výskytu a míře stresu v komunikačně náročných situacích ve vysokoškolských týmech, zahrnuje i soubor specifických stresorů při on-line týmové práci. Výsledky práce mohou sloužit studentům a pedagogům vysokých škol nebo odborníkům v oblasti lidských zdrojů, jako zdroj informací o týmové práci a stresu pohledem mladých dospělých od 19 let věku.