Samo-řídící a manažersky-hierarchické organizace : rozdíly v rámci charakteristik učící se organizace - Kopecký, Filip; Vich, Marek; Vrbová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2021)
Samořídící organizace (SMOs) se jeví jako životaschopná alternativa k tradičním organizacím založených na manažerské hierarchii (MHOs). Cílem této práce je porovnat MHOs a SMOs v rámci vybraných charakteristik orientace na cíle, psychologické bezpečí a kolektivní přizpůsobivost, které podporují adaptabilitu na silně proměnlivé vnější prostředí a souvisejí s širším konceptem učící se organizace (LO). Výzkum byl realizován na základě dotazníkového šetření mezi zaměstnanci v ziskových organizací působících v ČR (N = 76). Následná analýza dat (dvouvýběrový t-test) potvrdila pouze jednu ze stanovených hypotéz, a sice, že členové SMOs vykázali signifikantně vyšší hodnoty psychologického bezpečí než členové MHOs. Ostatní hypotézy nebyly potvrzeny. Členové SMOs tedy nevykázali větší míru orientace na učící cíle ani kolektivní přizpůsobivosti; dále nevykázali menší orientaci na výkonové cíle, jak bylo předpokládáno. Limity výzkumu jsou malý vzorek dat a sporná klasifikace organizací. Obecný trend směřování k větší decentralizaci a svobodě v organizacích však naznačuje velmi optimistické predikce pro SMOs. To provedený výzkum podpořil zjištěním většího psychologického bezpečí, které podporuje učící chování a přizpůsobivost organizace, ve prospěch SMOs.
Vedoucí práce: Marek Vich
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses