Regionální aspekty úmrtnosti v ČR - Peňázová, Eliška (2021)
Tématem této bakalářské práce je srovnání úmrtnosti dle příčin v krajích České republiky za sledované období mezi lety 2000-2019. Práce je zaměřena primárně na úmrtí na novotvary a na nemoci oběhové soustavy. Tyto dvě příčiny jsou již delší řadu let těmi nejčastějšími příčinami úmrtí v České republice. Práce si klade za cíl popsat a zjistit případné regionální disparity mezi kraji v České republice. Regionální analýza provedená v této práci je zpracovávána na základě dostupných statistických dat, která jsou převzata z Českého statistického úřadu převážně z demografických ročenek krajů. V této práci jsou výsledky zpracovány do vizuální podoby grafů či kartogramů, analýzy statistických variabilit a regresní analýzy. Práce si klade za cíl popsat a zjistit případné regionální disparity mezi kraji v České republice ukončená závěrem.