Dlouhověkost ve vybraných asijských státech - Pham Thi, Linh Giang; Langhamrová, Jitka, 1958-; Kadlecová, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Tato bakalářská práce pojednává o problematice stárnutí populace ve vybraných státech Asie. Zvláštní důraz je kladen na zkoumání rostoucí střední délky života a na další vybrané demografické charakteristiky v souvislosti s dlouhověkostí. Zaměřuje se na porovnání ukazatelů stárnutí v jednotlivých oblastech, na analýzu dostupných dat o budoucím vývoji a na význam stárnutí. Hlavním cílem této práce je shrnout základní rysy a vývoj stárnutí ve vybraných asijských oblastech a podat ucelenější obraz o možnosti zlepšení zdraví starších lidí v průběhu jejich stárnutí. Cílovou skupinou této práce jsou starší populace Asie ve věku 65 let a více, a to se specifikací na dva státy, Japonsko a Vietnam. Tyto státy jsou rozmanité, mají odlišné kultury, různé klimatické podmínky a zeměpisné polohy. Jelikož jsou to dvě země, které mají různé charakteristiky a jiné tempo růstu, je velmi zajímavé porovnat jejich vývoj. Zvláštní pozornost bude také věnována vzdělání seniorů, jejich adaptaci a možnosti navštěvovat univerzitu třetího věku. Tato práce se zabývá i ukazatelem života ve zdraví. Mnoho lidí uvažuje o vztahu mezi zdravím a dlouhověkostí. Žijeme déle, protože máme lepší život i zdraví? Žijeme déle ve zdraví? Nebo jen přežíváme déle bez ohledu na náš zdravotní stav? Jinými slovy, můžeme žít ve zdraví, pokud dokážeme přežít do určitého vysokého věku? Část práce se soustředí na tyto a podobné otázky a na způsob života v Japonsku z perspektivy starších osob a jejich tajemství dlouhověkosti.
Vedoucí práce: Jitka Langhamrová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses