Vizualizace a využití otevřených dat v knihovnictví - Ludvíková, Dominika; Potančok, Martin; Černý, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem vizualizací a využití otevřených dat v oblasti knihovnictví. Nejdříve jsou vysvětlené pojmy týkající se problematiky otevřených dat a následně je provedena analýza situace otevřených dat v ČR obecně a porovnána se stavem v zahraničí. Také jsou zhodnoceny zdroje dat o českých knihovnách podle míry otevřenosti a znovu porovnány se situací otevřených dat o knihovnách v zahraničí. Na základě zjištěných informací z předchozí analýzy jsou následně představeny vhodné atributy a vytvořen návrh struktury dat o knihovnách v ČR pro zveřejňování v otevřené formě. Na závěr jsou jako příklad využití těchto dat zhotoveny vizualizace založené na vzorku dat z českých knihoven za posledních několik let, které ilustrují trendy a vývoje ve využívání různých knihovnických služeb.
Vedoucí práce: Martin Potančok
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses