Hospodářský vývoj československého tabákového monopolu v letech 1918–1928 - Karban, Vladimír (2021)
Bakalářská práce se zabývá hospodářským vývojem československého tabákového monopolu v letech 1918–1928. Otázka státních zásahů, a zvláště státních zásahů spojených s tabákem je aktuální i dnes. První část práce se věnuje historii tabáku a teorii státních zásahů. Druhá část postupně zkoumá jednotlivé části tabákového monopolu. V závěru práce se analyzují výnosy tabákového monopolu v kontextu celkového hospodaření státu, daní a cel. Na základě této analýzy dochází k závěru, že tabákový monopol generoval pro státní rozpočet významné příjmy.