Kritické hodnocení důchodové reformy navrhnuté Komisí pro spravedlivé důchody a OECD (2020) - Dlouhá, Tereza (2021)
Předmětem diplomové práce je kritické hodnocení důchodové reformy navrhnuté Komisí pro spravedlivé důchody a OECD ve stavu k roku 2020. Teoretická část práce rozebírá teoretické vymezení penzijních systémů, charakteristiku českého důchodového systému, v rámci které je rozebrán také vývoj systému od roku 1989, a stav českého důchodového systému se zaměřením na finanční stabilitu, demografický vývoj, trendy na trhu práce a náhradový poměr. V praktické části jsou analyzovány jednotlivé návrhy změn důchodového systému navrhnuté Komisí pro spravedlivé důchody a OECD do konce roku 2020. Praktická část mimo jiné dospěla k tomu, že návrhy Komise pro spravedlivé důchody i OECD výrazně simplifikují výpočet důchodové dávky. Nicméně spravedlivá varianta Komise pro spravedlivé důchody neřeší problematiku finanční udržitelnosti, ale naopak ji prohlubuje, a zároveň zvyšuje míru solidarity mezi příjmovými skupinami. Návrhy OECD se z pohledu fiskální efektivity jeví jako udržitelnější, nicméně OECD nenavrhuje specifické řešení jednotlivých parametrů.