Analýza finanční dostupnosti vlastnického bydlení v hlavním městě Praze v komparaci s okresem Ostrava-město v letech 2010 až 2020 - Chlebek, Patrik (2021)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou finanční dostupnosti vlastnického bydlení v hlavním městě Praze a v okrese Ostrava-město, tedy dvou velkých městech České republiky. Její vývoj je měřen a ilustrován na 7 modelových domácnostech, jejichž struktura je zvolena především s ohledem na mladé rodiny a mladé páry. Účelem práce je popsat, jak se finanční dostupnost vlastnického bydlení ve sledovaných letech v obou oblastech vyvíjela, jaká byla situace jednotlivých modelových domácností v porovnání s těmi ostatními, a také pomoci odpovědět na otázku, zda se z pohledu pořízení vlastního bydlení vyplatí mladým rodinám a mladým lidem stěhování za prací do hlavního města Prahy. Hlavním závěrem práce pak je, že finanční dostupnost vlastnického bydlení byla po celé sledované období a pro všechny modelové domácnosti lepší v okrese Ostrava-město než v hlavním městě Praze. Z jednotlivých modelových domácností pak nejvyšší dostupnost vykazovala ve všech případech domácnost složená pouze ze dvou bezdětných pracujících dospělých.