Marketingová strategie MICE akce - Schneiderová, Petra (2021)
Diplomová práce se zabývá marketingovou strategií akcí kongresového cestovního ruchu. Hlavním cílem této diplomové práce je popsat marketingovou strategii kongresových akcí před a během pandemie. Před pandemií se kongresová propagace orientovala na osobní účast na místě konání kongresu. K tomu směřovala celá propagační kampaň. Během pandemie se musela propagační strategie změnit, protože čistě osobní účast již nebyla možná a musely se najít nové způsoby, jak přilákat potenciální návštěvníky. Dílčím cílem práce je odhadnout budoucnost kongresových akcí a na základě toho vytvořit návrh marketingové strategie k hybridní formě kongresových akcí. V první části práce je popsána zkratka MICE, která obsahuje čtyři základní oblasti Meeting, Incentive, Conference a Exhibition. Dále je první část věnována bližšímu vymezení kongresového cestovního ruchu. V rámci studií je zde také zodpovězena výzkumná otázka: Co je motivací pro návštěvníky kongresových akcí? Proč se akcí zúčastní? Druhá část práce se věnuje aktuálním tématům, které ovlivňují cestovní ruch a s tím spojený kongresový cestovní ruch. Jsou to témata jako odchod Velké Británie z Evropské unie nebo již zmíněná pandemie Covid-19. Třetí část je věnována marketingové strategii kongresových akcí. Je zde uvedeno, jak probíhalo propagování kongresových akcí před pandemií a jak probíhá během pandemie. Změny jsou porovnány na datech z realizovaného kongresu. Poslední část práce je věnována návrhu marketingové strategie pro hybridní formu kongresových akcí. Pro dosažení stanovených cílů je čerpáno z několika pramenů. Jsou použity knižní a internetové publikace, dále autorka této práce použije explanaci, při níž popíše dosavadní status quo a narušení statusu po pandemii Covidu 19, na kterou naváže deskripce. Bude zde použita tak