Řešení úpadku firmy, zásady insolvenčního řízení, věřitelé a uplatňování pohledávek. - Krmíčková, Anna; Heřman, Jan; Serafínová, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2021)
Cílem této bakalářské práce bylo zhodnocení dopadu insolvence na věřitele. Přínosy této práce spočívají v seznámení čtenáře s konkrétním případem insolvence společnosti „XXX“, která vedla až k jejímu úpadku. Na konkrétním případu jednoho z větších insolvenčních řízení, které doposud proběhlo na území České republiky, je specifikován vliv tohoto řízení na jednoho ze zúčastněných věřitelů. Teoretická část se zabývá úpadkem, jeho právní úpravou a způsoby, které řeší úpadek (konkurs, reorganizace a oddlužení). Poté je definováno insolvenční řízení, jeho zahájení, zásady a účinky spojené se zahájením insolvenčním řízení. Je zde definován nástroj, který slouží jako hlavní zdroj informací o celkové finanční a ekonomické situaci společnosti. Tím je finanční analýza, její metody a ukazatele. Část praktická je zaměřena na konkrétní insolvenční řízení. Jeho účastníky jsou tedy dlužník „XXX“ a věřitel „XYZ“. Tato část popisuje situaci v obou firmách z pohledu finanční analýzy, dále uvádí důvody vzniku insolvenčního řízení, specifikuje samotný průběh insolvenčního řízení a jeho výsledek a vliv na podnik „XYZ“. V závěru této práce jsou shrnuty základní informace a získané poznatky.
Vedoucí práce: Jan Heřman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses