Analýza trhu práce podle úrovně vzdělanosti obyvatelstva v letech 2007 – 2020 v zemích Visegradské čtyřky - Kron, Martin; Bartůsková, Lucia; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Cílem této diplomové práce je odhalit vliv hospodářské krize na nezaměstnanost obyvatel dle jejich dosaženého vzdělání s důrazem na nízko vzdělané a vysoko vzdělané lidi v zemích Visegradské čtyřky a také zjistit dopad ekonomické recese na nezaměstnanost obyvatel dle oboru, ve kterém pracovali. Moje hypotéza je, že lidé s nižším vzděláním bývají hospodářskou recesí více ohroženi ztrátou zaměstnání než lidé s vysokoškolským titulem. Tato úvaha je založena na teorii lidského kapitálu od Garyho Beckera, jenž je popsána v teoretické části. Stanovená hypotéza je v praktické části ověřována metodou analýzy empirických dat a metodou Diff-in-Diff. Analýza provedená těmito metodami potvrdila tuto hypotézu. Ve všech zemí Visegradské čtyřky nezaměstnanost lidí bez či se základním vzděláním vzrostla v důsledku ekonomické krize více než nezaměstnanost lidí s vysokoškolským vzděláním. Obor, který se potýká napříč Visegradským uskupením nejvyšší mírou nezaměstnanosti, je zpracovatelský průmysl a zároveň je tento sektor nejvíce zasažen rostoucí nezaměstnaností na Slovensku a v Maďarsku, nastane-li ekonomická krize.
Vedoucí práce: Lucia Bartůsková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses