Statistická analýza a vícerozměrné metody v MS Excel - Bukáček, Michal; Löster, Tomáš, 1980-; Bílková, Diana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Výstupem této práce je aplikace v MS Excel, která umožňuje zpracování vybraných statistických testů, které se objevují v předmětech statistické metody 1 a statistické metody 2 na VŠE v Praze tak, aby byl vidět postup výpočtu všech úloh a dokáže sám navrhnout vhodný test pro dané zadání. Touto aplikací je soubor Stat_pomocnik.xlsm. Aplikace umožňuje řešení úloh pomocí vybraných testů a metod jednorozměrné analýzy kvantitativní proměnné, jednorozměrné analýzy kvalitativní proměnné, dvourozměrné analýzy kvantitativních proměnných, dvourozměrné analýzy kvalitativních proměnných, dvourozměrné analýzy kvalitativní a kvantitativní proměnné, vícerozměrné analýzy kvalitativních proměnných a vícerozměrné analýzy kvalitativní a kvantitativní proměnné. Konkrétně to je popisná statistika kvantitativní proměnné, popisná statistika kvalitativní proměnné, jednovýběrový t-test, test o parametru π alternativního rozdělení, Kolmogoro-Smirnovův test, korelační analýza, regresní analýza, celkový F-test, dílčí t-testy, McNemarův test, chí-kvadrát test nezávislosti v kontingenční tabulce, Fisherův exaktní test, párový t-test, Wilcoxonův test, dvouvýběrový t-test, Mann-Whitneyův test, Cochranův test, Friedmanův test, analýza rozptylu (ANOVA), Bartlettův test a Kruskal-Wallisův test. Pro aplikaci testů se v souboru využívají vzorce typu R1C1, vzorce typu Array, formuláře, makra a vlastní kód ve VBA. Soubor se dá používat ve verzích MS Excel 365. Aplikace se dá využít hlavně jako pomůcka při výuce statistických metod, jelikož explicitně ukazuje celý postup výpočtu, což jí odlišuje od ostatních statistických aplikací. Funguje tak, že se vloží soubor dat do souboru, dále se vyberou proměnné, které jsou předmětem analýzy a vybere se tlačítko ‘Automatický výběr testu’. Aplikace poté navrhne vhodný test na zákl
lsm je součástí této práce také textový soubor obsahující popis všech vybraných metod a ukázka všech testů v souboru a popis, jak je spustit.
Vedoucí práce: Tomáš Löster
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses