Segmentace trhu ekoproduktů - Vrána, Daniel; Koudelka, Jan; Kováčová, Simona; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2021)
Diplomová práce se zabývá segmentací trhu ekoproduktů v České republice, tedy produktů krátkodobé spotřeby, které jsou šetrné k životnímu prostředí, a to procesem výroby nebo způsobem spotřeby. Výzkum se zabývá pouze spotřebními ekoprodukty a vztahy spotřebitelů k těmto produktům. Práce se nezabývá předměty dlouhodobé spotřeby, biopotravinami, ekologickým zemědělstvím nebo obnovitelnými zdroji. Teoretická část se zabývá vymezením segmentace trhu, včetně definic, členění segmentace, segmentačního procesu a přiblížení problematiky ekologie. Praktická část je rozdělena na dvě části. V první části byla provedena segmentace na základě dat MML-TGI. Tato segmentace byla provedena pomocí faktorové analýzy, shlukové analýzy, obecné analýzy a kontingenčních tabulek. Tímto způsobem bylo odhaleno 5 výsledných segmentů, které byly následně popsány. V druhé fázi praktické části bylo provedeno dotazníkové šetření na vzorku N=388. Výsledky dotazníkového šetření byly využity na doplnění profilu segmentů a vytvoření závěrečného marketingového doporučení pro segment zájemců o ekoprodukty.
Vedoucí práce: Jan Koudelka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses