Analýza mzdových rozdílů Čechů a Slováků na českém trhu práce - Zapletalová, Petra; Slaný, Martin, 1982-; Kotrba, Vojtěch; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Tato práce je založena na analýze mzdových nerovností mezi Čechy a Slováky na českém trhu práce. Mzdové rozdíly jsou analyzovány v kategoriích vzdělání, věku a třídách klasifikace CZ-ISCO a hlavním cílem je zjistit, čím jsou mzdové rozdíly způsobeny. Nejprve jsou vysvětleny teorie migrace a její dopady a v závislosti na tématu práce je představen historický vývoj migrace v rámci České republiky až do současnosti. Praktická část je zaměřena na empirickou analýzu mezd, která je provedena pomocí klasického lineárního regresního modelu. V empirickém modelu byla prokázána významnost proměnné reprezentující vysoce vzdělané pracovníky. Významný vliv na mzdový rozdíl má naopak i základní a nedokončené vzdělání, což dokazuje velmi odlišné charakteristiky příchozích Slováků. V kategorii klasifikace zaměstnání dle tříd CZ-ISCO není příčina jednoznačná, lze pouze vyloučit, ve kterých skupinách zásadní mzdové rozdíly nevznikají. Na základě doplňujících analýz vyplívá, že největší mzdové rozdíly vznikají u zaměstnanců pracujících jako specialisté a ve věku mezi 40 až 49 lety.
Vedoucí práce: Martin Slaný
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses