Organizační kultura v mezinárodní společnosti - Ilievskaya, Ksenia (2021)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat organizační kulturu vybraného oddělení XYZ mezinárodní společnosti ABC, zjistit názory zaměstnanců na kulturu organizace a navrhnout doporučení vedoucí k jejímu zlepšení. Teoretická část práce v sobě zahrnuje základní pojmy vztahující se k vybrané problematice, vysvětlení podstaty, významu a síly organizační kultury. Na teoretickou část dále navazuje praktická část práce, která začíná formulací výzkumných hypotéz, po kterých následuje popis metodologie výzkumu. V případě této práce byla pro praktickou část použita jedna z kvantitativních výzkumných metod, a to dotazníkové šetření. Dále následovala interpretace obdržených odpovědí respondentů a na základě teoretických poznatků a analýzy výsledků z uskutečněného výzkumu proběhlo hodnocení výzkumných hypotéz a navazující identifikace slabých a silných stránek organizační kultury zkoumaného oddělení. V návaznosti na zjištěnou informaci byly předloženy návrhy na zlepšení organizační kultury uvnitř zkoumaného oddělení XYZ.