Dopad kvantitativního uvolňování na výkonnost vybraných centrálních bank v letech 2008-2019 - Mareš, Ondřej; Jílek, Josef, 1957-; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Cílem této diplomové práce je zanalyzovat vliv již relativně dlouho využívané politiky kvantitativního uvolňování na hospodaření vybraných čtyř centrálních bank v období po světové finanční krizi v roce 2008 do roku 2019. Hypotézy provedeného výzkumu předpovídají dopad nekonvenční měnové politiky na vývoj celkového i dílčího hospodaření centrálních bank (v rámci dílčího hospodaření vůči jednotlivým protistranám – vládám a ostatním subjektům – zejm. obchodním bankám), přičemž je odhadován identický vliv na výsledky hospodaření u všech sledovaných centrálních bank. Pro vyhodnocení hypotéz a tvorbu časových řad (2004–2019) využívá autor především práce s finančními výkazy. Kromě základní teorie z oblasti centrálního bankovnictví a měnové politiky práce zahrnuje další zajímavé oblasti, jako je vývoj nezávislosti centrálních bank a jiné možné vlivy na hospodaření centrálních bank a jeho výsledky. Práce se tak zabývá tématem, které je autory v rámci teorie centrálního bankovnictví spíše upozaděno. Analýza kvantitativního uvolňování na dopad hospodaření centrálních bank je v této podobě inovativním výzkumem. Výsledky výzkumu falzifikují stanovené hypotézy. Je prokázáno, že kvantitativní uvolňování mělo ve sledovaném období na každou vybranou centrální banku specifický dopad, který nelze pro vybrané centrální banky předem souhrnně unifikovat.
Vedoucí práce: Josef Jílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses