Nedostatky zdanění osobních příjmů v České republice a možnosti jejich řešení - Zemanová, Lucie; Finardi, Savina; Vančurová, Alena, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Hlavním tématem diplomové práce jsou problémové oblasti zdanění osobních příjmů v České republice. Práce se zaměřuje především na daň příjmů fyzických osob, ovšem částečně se věnuje i sociálnímu pojistnému, které je s daní z příjmů úzce propojeno. Prvním cílem diplomové práce je nalézt tyto problémové oblasti a podrobně je zanalyzovat. Dalším cílem je navrhnout možná řešení nalezených problémů. Posledním cílem je odhadnout dopady navrhnutých změn na veřejné rozpočty. V první části práce popíši konstrukci daně z příjmů fyzických osob, v druhé části zanalyzuji problémové oblasti daně a navrhnu jejich řešení a v poslední části odhadnu dopady navrhovaných změn. Každá změna vyžaduje odlišný přístup k vyčíslení. Dopady změn odpočtů a slev budou vyčísleny metodou ušlých příjmů, kterou pro tyto účely využívá i Ministerstvo financí ČR.
Vedoucí práce: Savina Finardi
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses