Dopravní situace hlavního města Prahy - Čmelík, Jan (2021)
Diplomová práce se zabývá komplexním pohledem na pozemní dopravu na území hl. m. Prahy, rozebírá vliv dopravního značení na bezpečnost a plynulost provozu, ale také na počet parkovacích míst, a navrhuje varianty, jak stávající řešení z těchto pohledů zlepšit. Práce zároveň prokázala nedostatečnou efektivitu nyní používaných systémů řízení světelných signalizačních zařízení a v návaznosti vytvořila univerzální koncepci adaptibilního systému, který může zásadním způsobem pozitivně ovlivnit bezpečnost a plynulost provozu, a to zejména ve městech. Na základě dohledatelných informací práce poskytuje přehled a také upozorňuje na nelogičnost určitých koncepcí, zejména mířených na udržitelnost a ekologičnost z pohledu alternativních pohonů v dopravě, a doporučuje změny v hodnocení prospěšnosti těchto technologií.