Dopady vstupu do RVHP na zahraniční obchod Československa - Vácha, Petr (2021)
Tato bakalářské práce analyzuje dopady vstupu do RVHP na zahraniční obchod Československa během prvních deseti let existence této organizace. Jejím hlavním cílem je poté vyhodnotit především posuny v komoditní struktuře a taktéž kvalitativní a kvantitativní změny, ke kterým v zahraničním obchodě ČSR v důsledku vstupu do RVHP došlo. V teoretické části se v prvních kapitolách převážně zabývám událostmi předcházejícími založení RVHP, primárně tedy politicko-ekonomickým stavem a vývojem ČSR po druhé světové válce do roku 1949. V praktické části poté nejprve popisuji činnosti Rady v prvních letech jejího fungování, na což navazuji analýzou zahraničního obchodu Československa mezi lety 1949 a 1959. V tomto ohledu zkoumám především celkový vývoj dovozu a vývozu, posuny ve zbožové struktuře či například největší obchodní partnery v tomto období.