Dopady vstupu do RVHP na zahraniční obchod Československa - Vácha, Petr; Skřivan, Aleš, 1973-; Váňa, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Tato bakalářské práce analyzuje dopady vstupu do RVHP na zahraniční obchod Československa během prvních deseti let existence této organizace. Jejím hlavním cílem je poté vyhodnotit především posuny v komoditní struktuře a taktéž kvalitativní a kvantitativní změny, ke kterým v zahraničním obchodě ČSR v důsledku vstupu do RVHP došlo. V teoretické části se v prvních kapitolách převážně zabývám událostmi předcházejícími založení RVHP, primárně tedy politicko-ekonomickým stavem a vývojem ČSR po druhé světové válce do roku 1949. V praktické části poté nejprve popisuji činnosti Rady v prvních letech jejího fungování, na což navazuji analýzou zahraničního obchodu Československa mezi lety 1949 a 1959. V tomto ohledu zkoumám především celkový vývoj dovozu a vývozu, posuny ve zbožové struktuře či například největší obchodní partnery v tomto období.
Vedoucí práce: Aleš Skřivan
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses