Lidský faktor v IS - Toropova, Veronika (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá lidským faktorem v informačních systémech, zejména kognitivními procesy člověka, které se při interakci s IS projevují. V práci jsou vymezeny základní pojmy odpovídající názvu práce. Zvláštní pozornost byla věnována oboru Human-Computer interaction, jehož studium je nezbytné pro pochopení vztahu „člověk a informační systém”. HCI se zabývá hlavně problematikou návrhu přívětivého uživatelského rozhraní, které by mělo být v souladu s uživatelskými požadavky, a proto je nutné brát v úvahu poznatky o fungování lidského myšlení, vnímání, paměti a pozornosti. V práci je definována kognitivní psychologie, jež studuje pochopení těchto procesů, dále jsou vymezeny jednotlivé kognitivní procesy. V neposlední řadě jsou popsána témata modelů uživatele. Jedná se o mentální modely, jejichž poznání umožňuje lépe pochopit práci uživatelů se systémem. Součástí práce je také srovnání dvou informačních systémů, kde je důraz kladen na použitelnost a přívětivost uživatelského rozhraní.