Lidský faktor v IS - Toropova, Veronika; Sigmund, Tomáš; Novotný, Jakub, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá lidským faktorem v informačních systémech, zejména kognitivními procesy člověka, které se při interakci s IS projevují. V práci jsou vymezeny základní pojmy odpovídající názvu práce. Zvláštní pozornost byla věnována oboru Human-Computer interaction, jehož studium je nezbytné pro pochopení vztahu „člověk a informační systém”. HCI se zabývá hlavně problematikou návrhu přívětivého uživatelského rozhraní, které by mělo být v souladu s uživatelskými požadavky, a proto je nutné brát v úvahu poznatky o fungování lidského myšlení, vnímání, paměti a pozornosti. V práci je definována kognitivní psychologie, jež studuje pochopení těchto procesů, dále jsou vymezeny jednotlivé kognitivní procesy. V neposlední řadě jsou popsána témata modelů uživatele. Jedná se o mentální modely, jejichž poznání umožňuje lépe pochopit práci uživatelů se systémem. Součástí práce je také srovnání dvou informačních systémů, kde je důraz kladen na použitelnost a přívětivost uživatelského rozhraní.
Vedoucí práce: Tomáš Sigmund
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses