Analýza sledování lidi na internetu - Ialinskaia, Elizaveta (2021)
Cílem této práce je analýza sledování lidi prováděného prostřednictvím sítě Internet. Data na rozbor byla převzata z dotazníku, který byl mnou vytvořen a následně distribuován. Výzkumu se účastnili studenti, státní zaměstnanci, podnikatele a lidé jiných povolání. Dotazované respondenty pocházejí z různých zemí, proto byly vytvořeny dvě jazykové verze, a ty jsou v ruštině a češtině. Cílem dotazníku je zjištění názorů lidi ohledně existenci elektronického sledování a jejího legislativního odůvodnění. Dále se práce věnuje teoretické části, ve které je zmíněna historie vývojů elektronického sledování, probírají se jednotlivé legislativní opatření regulující sledování a související s tím nástroje a programy. Výsledkem práce by měly především přinést nové a zajímavé poznatky, jak státy provádějí masové sledování a jak občany těchto států to všímají.