Genderové rozdíly v managementu - Exnarová, Klára (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou genderových rozdílů mezi muži a ženami v managementu. Jejím cílem je zanalyzovat současnou situaci zmíněné problematiky a rovněž tímto způsobem upozornit na nerovné postavení mužů a žen na trhu práce. V teoretické části jsou všeobecně charakterizovány klíčové pojmy z oblasti genderu v managementu, jako je například samotný management, gender, gender pay gap, genderové role a stereotypy nebo genderová diskriminace. Dále se věnuje potenciálu žen manažerek, bariérám kariérního růstu u žen a v neposlední řadě uvádí, proč se vyplácí genderová rovnost. V praktické části je realizován vlastní kvalitativní výzkum formou polostrukturovaných rozhovorů se ženami v manažerských pozicích. Cílem tohoto výzkumu je vytvořit si představu o tom, jak je na situaci genderové nerovnosti ve světě managementu nahlíženo z perspektivy žen manažerek, jak tuto problematiku manažerky vnímají a jaké mají s genderovou nerovností zkušenosti.