Paradox soukromí - Hanek, Daniel (2021)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku paradoxu soukromí. Pojem paradox soukromí označuje nekonzistenci mezi uživatelským přesvědčením a skutečným chováním. Práce poskytuje jasný přehled o tom, jak by se měl chovat uživatel internetu, který si skutečně cení svého soukromí, a zároveň zkoumá, do jaké míry lidé, kteří projevují obavy o své soukromí a informace, je skutečně chrání. Jejím cílem je charakterizovat samotný paradox a analyzovat jeho možné příčiny a podoby v jednotlivých oblastech. V teoretické části je postupně vysvětlen význam informací v internetovém prostředí, způsoby, jak se v něm mohou šířit a jak je lze chránit. Důležitou částí teoretické práce je zabývání se prostředím sociálních sítí, kde se šíří informace v nejvyšší míře. Následně jsou rozebrány nekalé praktiky, kterými se našich informací mohou snažit zmocnit případní útočníci. Závěrem teoretické části je konkrétnější definování paradoxu a popsání možných příčin jeho vzniku. V praktické části je pomocí dotazníkového šetření proveden vlastní výzkum paradoxu soukromí a je zjišťováno, v jaké oblasti se projevuje nejvíce a zda na něj má vliv pohlaví uživatele. Dle výsledků dotazníku se paradoxu dopouští lidé nejčastěji v oblasti smluvních podmínek. Vlastní výzkum také potvrdil nepatrnou závislost mezi pohlavím a ochotou sdílet osobní informace.