Ekonomika a financování soukromých kulturních organizací na příkladu Centra současného umění DOX - Fluhsová, Andrea (2021)
Bakalářská práce se zabývá tématem Ekonomika a financování soukromých kulturních organizací na příkladu Centra současného umění DOX. Cílem práce je zanalyzovat ekonomickou situaci a představit možnosti financování soukromých kulturních organizací, konkrétně soukromých galerií s hlavním zaměřením na Centrum současného umění DOX. Na základě zjištěných skutečností jsou následně uvedena doporučení zaměřená na zlepšení týkající se efektivnějšího získávání a využívání finančních zdrojů. Teoretická část práce se nejprve zabývá ekonomikou kultury a popisuje zdroje financování kultury. V rámci charakteristiky kulturní služby je v práci definována galerie jako poskytovatel kulturních služeb a statků, a následně je zmíněna typologie kulturních organizací a galerií. Teoretická část práce se dále věnuje vzniku a historii soukromých galerijních institucí a způsobu jejich financování. Současně je v práci zmíněna také statistika týkající se výstavní činnosti v oblasti profesionálního výtvarného umění a architektury. V praktické části práce je pozornost věnována Centru současného umění DOX, jeho efektivnosti hospodaření a využívání finančních prostředků. Ekonomická situace DOXu je zhodnocena prostřednictvím finanční analýzy, která je provedena na základě dostupných údajů z výročních zpráv za posledních pět let, tedy od roku 2015–2019.