Principy pro výpis chybových hlášek ve funkcionálních jazycích - Svobodová, Kateřina (2021)
Chybové hlášky pro programovací jazyky jsou suboptimální. Zlepšení uživatelské přívětivosti je vhodným prostředkem k zefektivnění chybových hlášek. Cílem práce je identifikace principů pro tvorbu chybových hlášek ve funkcionálních programovacích jazycích, implementace těchto principů a zhodnocení efektivity změn. Principy byly sestaveny rešerší odborných i praktických článků a aplikovány na chybové hlášky programovacího jazyka Poly. Modifikované chybové hlášky byly do Poly implementovány. Kvantitativním dotazníkovým šetřením byla vyhodnocena efektivita modifikovaných chybových hlášek oproti hláškám původním. Modifikované chybové hlášky byly podle dotazníkového šetření účinnější a více nápomocné než chybové hlášky původní, čímž je potvrzena efektivita sestavených principů.