Konkurencieschopnosť automobilového priemyslu Slovenskej republiky - Sabol, Samuel (2021)
Diplomová práca sa zoberá konkurencieschopnosťou automobilového priemyslu Slovenskej republiky. Hlavným cieľom diplomovej je analyzovať konkurencieschopnosť automobilového priemyslu Slovenskej republiky v národnom porovnaní s ostatnými krajinami Vyšehradskej štvorky a Nemecka, a taktiež v rámci odvetvového porovnania s jednotlivými oddielmi slovenskej priemyselnej výroby. Prvá kapitola sa zoberá definovaním pojmu konkurencieschopnosť na úrovni mikroekonomickej, makroekonomickej a odvetvovej. Druhá kapitola predstavuje teórie medzinárodného obchodu súvisiace s odvetvovou konkurencieschopnosťou. Tretia kapitola sa zaoberá vymedzením automobilového priemyslu Slovenskej republiky. Štvrtá kapitola predstavuje možnosti merania a hodnotenia konkurencieschopnosti na odvetvovej úrovni. Piata kapitola sa zaoberá analyzovaním konkurencieschopnosti automobilového priemyslu Slovenskej republiky v porovnaní s ostatnými krajinami Vyšehradskej štvorky a Nemecka prostredníctvom sektorových ukazovateľov. Šiesta kapitola pozostáva z analýzy obchodnej konkurencieschopnosti automobilového priemyslu Slovenskej republiky v porovnaní s inými oddielmi slovenskej priemyselnej výroby.