Analýza nákladů inkluzivního vzdělávání v České republice v letech 2005-2019 - Caklová, Nataly (2021)
Bakalářská práce se zabývá inkluzivním vzděláváním v České republice a jeho analýzou vynaložených finančních nákladů na podpůrná opatření v souvislosti se změnou legislativy v roce 2016 a s ohledem na demografický vývoj těchto žáků. Ze získaných dat vychází, že výdaje na podporu žáků se speciálními vzdělávacími potřebami zasáhly po zavedení nového systému financování podpůrných opatření do veřejných výdajů více než se původně očekávalo. Důvodem byl zvýšený počet znevýhodněných žáků využívajících podpůrná opatření, a zároveň velký nárůst asistentů pedagoga, jejichž platy tvořily nejdražší část inkluze.