Výzkum zákaznické spokojenosti společnosti Realpad Software LTD - Brnová, Karolína (2021)
Bakalářská práce se zabývá výzkumem zákaznické spokojenosti společnosti Realpad Software LTD. Výzkum byl zaměřen na hlavní produkt společnosti, kterým je CRM systém. Společnost působí na B2B trhu, jejími zákazníci jsou realitní developeři. V rámci výzkumu byli osloveni uživatelé systému s cílem najít faktory, které uživatelé považují za důležité a zároveň u nich vykazují nízké hodnoty spokojenosti. Faktory, které byly zahrnuty v dotazníku byly vybrány na základě teoretické části. Dále byly určeny výzkumné otázky, které byly zodpovězeny pomocí primárního výzkumu. Byla vybrána kvantitativní metoda, konkrétně vyčerpávající dotazníkové šetření. Na základě úrovně spokojenosti a důležitosti byly určeny faktory, na které by se společnost měla primárně zaměřit. Dále byla navrhnuta doporučení pro společnost, jak zákaznickou spokojenost zvýšit. Závěrem jsou dodány konkrétní návrhy od uživatelů na vylepšení produktu.