Projektifikace ve stavebnictví v České republice - Kleiberová, Kamila (2021)
Projektový management je relativně nový obor, který se v posledních letech dynamicky rozvíjí, proto jsou často sledovány trendy, které tyto rychle se rozvíjející obory provázejí. Mezi jeden z trendů projektového řízení patří projektifikace, která je často zmiňovaná v zahraniční literatuře, ale v České republice neexistují data, která by potvrzovala závěry literatury, že společnost přechází z liniových struktur na struktury, kde je práce organizována do projektů. Mezi nejvíce projektifikované odvětví ekonomiky patří stavebnictví, kterému se bude tato práce věnovat. Hlavním cíle práce je prezentovat výsledky systematického měření projektifikace v oboru CZ-NACE F – stavebnictví v České republice. Dále je zkoumán vztah mezi projektifikací, úspěšností projektu a využíváním projektových technik na projektech ve stavebnictví. K dosažení cílů práce je využit online dotazník a získaná kvantitativní data jsou vyhodnocena ve statistickém softwaru Stata. Pro vyhodnocení dat je použita deskriptivní statistika, Crombachova alfa, Peasronova korelace a regrese. Práce dochází k závěrům, že míra stavebnictví měřená pomocí hodin alokovaných na projektovou práci k celkové práce firmy je nižší, než zahraniční literatura ukazuje. Ale i tak je stále stavebnictví vysoce projektifikované v porovnání s ostatními odvětvími ekonomiky. Dále data ukazují, že neexistuje vztah mezi mírou projektifikace firmy a úspěšností projektů. Ale je zjištěno, že firmy používající projektové techniky jsou úspěšnější než firmy, které je používají méně.