Výzkum spokojenosti zákazníků beauty salonu Goddess - Tuniakina, Polina; Tahal, Radek, 1970-; Borovská, Dagmar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2021)
Cílem této bakalářské práce je zjistit zákaznickou spokojenost se službami salonu Goddess, pomocí korelační analýzy určit faktory, které mají nejsilnější vliv na celkovou spokojenost, a odpovědět na stanovené výzkumné otázky. Hlavní metodou kvalitativního výzkumu je osobní rozhovor s jednou z majitelek firmy, jehož prostřednictvím byly zjištěny potřebné informace pro průzkum ohledně provozovaní salonu. Pro kvantitativní výzkum bylo provedeno šetření formou online dotazování na základě klientské báze salonu. Celkem se dotazování zúčastnilo 108 respondentů, kteří tvoří výběrový soubor. Výzkum určil celkovou zákaznickou spokojenost, která v průměru činí 1,36 z 5. Vysoce hodnocenými faktory silně ovlivňujícími celkovou spokojenost jsou kvalita a cena služeb. Naopak faktorem s nejnižším průměrným hodnocením, ale zároveň vysokým vlivem na celkovou spokojenost je ochota a zdvořilost personálu.
Vedoucí práce: Radek Tahal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses