Via Sancta. Možnosti údržby, obnovy a popularizace poutní cesty z Prahy do Staré Boleslavi - Studená, Markéta (2021)
Tato bakalářská práce se věnuje možnostem údržby, obnovy a popularizace Via Sancta. Popisuje historický vývoj poutní cesty, současný stav a obnovu kapliček. Sleduje projekty využití této součásti kulturní krajiny středních Čech. Cílem práce je zmapovat činnosti městské časti Praha 19 (Kbely), spolku Via Sancta Mariana a dalších aktérů, kteří podporují obnovu a šíření povědomí o poutní cestě z Prahy do Staré Boleslavi, včetně představitelů památkové péče. Závěrem práce je zhodnocení plánovaných projektů, jejich společných rysů a odlišností a jejich možného přínosu pro rezidenty i turisty.