Míra projektifikace ve zpracovatelském průmyslu a její vliv na inovační procesy ve firmách - Štefan, Tomáš (2021)
Cílem diplomové práce je zjištění míry využívání projektové práce na celkové práci ve firmách zpracovatelského průmyslu ČR a posouzení jejího vlivu na inovační činnosti. Dále bude posouzeno, jakou roli v tomto vztahu hraje velikost firmy. Výzkum vedoucí k charakteristice projektového a inovačního prostředí byl proveden za využití online dotazníkového šetření. Výsledky byly vyhodnoceny pomocí deskriptivní statistiky, regresní a korelační analýzy, faktorové SEM analýzy a metod autorů Walda et al. (2015) a Schoper et al. (2015). Analýza dat neprokázala významný vliv velikostí firem na projektifikaci ani na inovativnost. Naopak vztah mezi poměrem projektové práce na celkové práci a úspěšností inovačních aktivit ve formě zavádění nových inovací před konkurencí ve zpracovatelských firmách byl vyhodnocen jako pozitivní. Na závěr byl také zjištěn pozitivní vliv projektifikace na inovativnost ve firmách.