Rozhodující faktory v řízení sporu o zachování vybraných brutalistních staveb na území ČR - Zelinková, Anna (2021)
Bakalářská práce se zaměřuje na vybrané brutalistní stavby, které v minulosti prošly procesem prohlašování věci za kulturní památku. Otázka udělení statusu kulturní památky brutalistním stavbám vyvolala v minulosti řadu sporů. Zejména proto, že vlastníci zastávali rozdílný názor než některé z veřejných institucí nebo občanských sdružení. Cílem práce je určit faktory, které u tří vybraných staveb: Transgas, hotel Thermal a obchodní dům Máj, rozhodly o různých výsledcích řízení prohlášení věci za kulturní památku.