Environmentální aspekt udržitelnosti ve startupech - Kubincová, Dorota; Chytková, Zuzana; Pašmik, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2021)
Degradace ekosystémů a environmentální udržitelnost se v posledních letech staly důležitými problémy v podnikové sféře a rostl tlak na organizace, aby odpovědně řídily své operace a zlepšovaly své environmentální dopady. Dosavadní výzkum se nicméně soustředil primárně na velké korporace, v menším množstvím na malé a střední podniky a došlo k opomenutí startupů, jež jsou specifickou skupinou mezi malými podniky. Tato práce si tedy klade za cíl zmapovat vnímání environmentálního aspektu udržitelnosti mezi startupy založenými v České republice. Dále si klade za cíl prozkoumat, jak udržitelnost do svého fungování promítají, jaké motivace pro to mají a v neposlední řadě jaké bariéry při jejím zohlednění zaznamenávají. Výzkumu se zúčastnilo třináct startupů působících v různých odvětvích. Na základě výsledků práce lze říct, že startupy cítí svou odpovědnost vůči životnímu prostředí a nad touto problematikou aktivně přemýšlí. Pro některé startupy je dokonce udržitelnost smyslem podnikání. Na zohlednění této problematiky uvnitř organizace má často vliv role zakladatele. Pro startupy není motivací legislativa či externí pobídky a často jednají proaktivně a z vlastního přesvědčení. Startupy cítí slabé povědomí o tomto tématu ve společnosti, někdy zmiňují i jejich možnou neznalost v této oblasti a ocenily by, kdyby se toto téma řešilo více na různých úrovních.
Vedoucí práce: Zuzana Chytková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses