Máme se co učit od Hispánců? : Rozdíly v národní a pracovní kultuře Česka a Latinské Ameriky pohledem cizinek z vybraných zemí - Nováková, Petra (2021)
Práce odpovídá na otázku „Jaké rozdíly mezi Čechy a Latinoameričany vnímají Latinoameričanky žijící v Česku?“. Cílem práce bylo poznat hlavní kulturní rozdíly mezi Čechy a Latinoameričany, které se projevují v běžném a v pracovním životě. V rámci výzkumu byly provedeny hloubkové rozhovory se 12 cizinkami (24-56 let) z 5 zemí Latinské Ameriky (Mexiko, Guatemala, Kolumbie, Peru, Chile), které žijí a pracují v České republice. Pro vyhodnocení byla použita tematická analýza. Z výsledků vyplynuly tyto odlišnosti: Češi vnímáni jako uzavřenější, individualističtější a méně emotivní. Komunikují víc přímočaře a také více plánují. V business oblasti se Latinoameričané zaměřují víc na vztahy než na okamžitý výkon a lépe spolupracují. Výsledná doporučení pro pracovní nebo obchodní spolupráci s Latinoameričany byla: být flexibilní, počítat s delším procesem vyjednávání a přizpůsobit se diplomatickému stylu komunikace.