Význam zlata v měnové historii - Tsarik, Vladislav; Koderová, Jitka; Šímová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Tato bakalářská práce má za cíl odpovědět na otázku, zda je zlato stále významné v moderní monetární oblasti za pomoci analýzy zlatých zásob u vybraných centrálních bank a rozboru vývoje cen zlata. Práce se skládá ze tří kapitol. Teoretická část se zabývá historií zlata v měnové oblasti, dále nastiňuje unikátní vlastnosti tohoto drahého kovu, měření jeho hmotnosti a ryzosti. Práce taktéž charakterizuje zlatý standard a jeho různé formy. Dále se představuje vývoj zlatého standardu během 20. století od dob první světové války po zánik zlatého standardu. V praktické části je zpracován vývoj zlatých zásob vybraných centrálních bank od dob Brettonwoodského měnového systému po současnost. Následně je zkoumán vývoj ceny zlata s důrazem na chování cen tohoto drahého kovu v období, kdy probíhaly recese. Práce vyúsťuje v závěr, že hodnota zlata má tendenci růst v dobách ekonomických nejistot a kromě toho zlato ještě pořád je důležitým prvkem pro centrální banky, a tudíž je stále významným pro monetární oblast.
Vedoucí práce: Jitka Koderová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses