Vliv mindfulness v pracovním prostředí - Ovesná, Rosalie (2021)
Cílem této bakalářské práce je zjistit, jaký vliv má praktikování mindfulness na vybrané aspekty v pracovním prostředí. Práce je rozdělena na dvě hlavní části, teoretickou a praktickou. Teoretická část blíže definuje pojem mindfulness, popisuje dopady na lidské tělo a vliv v pracovním prostředí. Praktická část se věnuje výzkumu, který byl pro tuto práci vytvořen. Cílem je kvantitativně prozkoumat, zda praktikování mindfulness má pozitivní vliv na zvládání pracovního stresu, mezilidské vztahy na pracovišti a koncentraci při práci. K výzkumnému šetření jsou použity dotazníky, pomocí kterých jsou porovnány hodnoty před výzkumem a po jeho absolvování. Výsledky výzkumu naznačují, že praktikování mindfulness je vhodným způsobem, jak lépe zvládat stresové situace v práci, lépe vnímat své kolegy, projevovat více laskavosti a empatie, být více soustředěný, lépe udržet svou pozornost a zvýšit svou pracovní výkonnost.