Využití otevřených informačních zdrojů v competitive Intelligence - Dinh, Van Chien (2021)
Tato práce je zaměřena na oblast otevřených zdrojů informací a jejich roli v competitive intelligence (CI). Rozdělena je do čtyř částí. První část se zabývá charakteristikou činnosti competitive intelligence, v rámci čehož je tento pojem nejprve definován a vymezen. Po stručném popisu historického vývoje následuje popis různých způsobů dělení CI a zpravodajského cyklu. Představeny jsou různé metody, které se v tomto odvětví mohou využít a v krátkosti jsou zmíněny mezinárodní organizace a etika v competitive intelligence. Druhá část práce se zaměřuje na charakterizaci otevřených zdrojů. Opět jsou zde definovány a vymezeny základní pojmy, po čemž následuje charakterizace souvisejících témat jako je open-source intelligence a otevřená data. Ve třetí části je popsáno využití otevřených zdrojů v činnosti competitive intelligence a zároveň jsou představeny problémy, které se s tímto typem zdroje mohou pojit. Čtvrtá, praktická část, se zaměřuje na popis a porovnání vybraných informačních zdrojů a některých jejich funkcí na základě zvolených kritérií. Hlavním cílem této části bylo posoudit, do jaké míry jsou dané zdroje vhodné pro práci v competitive intelligence.