Mají argumentační fauly vliv na změnu postoje? : - Morávková, Šárka (2021)
Cílem této diplomové práce je zjistit, jestli při použití argumentačních faulů dochází ke změně postoje. Dále je zkoumána souvislost výsledku testu intuitivního myšlení CRT a podléhání argumentačním faulům a jestli respondenti, kteří nezaujmou žádný postoj, podléhají většímu ovlivnění než respondenti, kteří zaujmou postoj. Aby bylo možné vyhodnotit tyto cíle, byl vytvořen experiment, který měří změny postojů při použití argumentačních faulů a je hlavním přínosem této práce. Design experimentu je sestaven ze tří částí, ve kterých je zjišťován postoj respondentů, vliv ovlivnění po přečtení argumentačního faulu nebo validního argumentu a výsledek testu CRT. Výsledky ukazují vliv argumentačních faulů a bylo zjištěno, že argumentační fauly ovlivňují respondenty předpokládaným směrem oproti validnímu argumentu, který nemá na postoj vliv. Naopak se neprokázala souvislost výsledku testu CRT a podléháním argumentačním faulům a ani se neprokázalo, že nerozhodnutí respondenti podléhají argumentačním faulům více než ostatní respondenti.