Analýza vstupu železničního dopravce Regiojet na trasu Ostrava-Brno v roce 2019 z pohledu ceny jízdného, kvality poskytovaných služeb a počtu cestujících. - Pavlica, Tomáš (2021)
Cílem diplomové práce je vyhodnocení změny dopravce na lince R8. Teoretická část práce se zaměřuje na konkurenci na trhu, teoretické východisko liberalizace, představuje hlavní dokumenty ovlivňující liberalizační proces a představuje insti-tuce a dopravce působící na současném železničním trhu. Praktická část se zabývá liberalizačním procesem v praxi na železnici a analyzuje železnici České republiky. Dílčím cílem práce je vyhodnocení zavedení slevy na jízdném pro studenty a dů-chodce. Samotným cílem práce je vyhodnocení vstupu nového dopravce na linku R8 dle počtu cestujících, tržeb, ceny jízdného, počtu spojů, dále dle výše poskyto-vané dotace Ministerstvem dopravy a zhodnocení služeb, které je prováděno po-mocí dotazníkového šetření.