E-learningový kurz na rozpoznání phishingu - Matulová, Júlia; Strnad, Pavel; Pavlíček, Luboš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Bakalářská práce využívá e-learningu a poznatků jiných školení k vytvoření Moodle kurzu pro Vysokou školu ekonomickou v Praze. Kurz je zaměřen na edukaci uživatelů v oblasti phishingu, jak phishingový útok poznat a jak se mu bránit. Tato práce vznikla v rámci projektu Zvýšení úrovně kybernetické bezpečnosti v prostředí VVŠ, který reaguje na naléhavou potřebu zavedení vhodné úrovně kybernetické bezpečnosti na českých vysokých školách vzhledem k narůstajícím hrozbám. Na projektu se podílí 25 českých vysokých škol. Cílem práce je vytvoření kurzu pro potřeby VŠE. V teoretické části popisuje phishing a aktuální situaci jak ve světě phishingu obecně, tak situaci ohledně chování studentů na VŠE související s kybernetickou bezpečností. Následně je zvolena nejvhodnější forma školení dle dostupných zdrojů a vytvořen kurz na platformě Moodle, obsahující animovaná výuková videa a test, kde si uživatelé mohou zkusit, zda rozeznají phishingový e-mail od legitimního. Nakonec je výsledný kurz zhodnocen pomocí dotazníku, kde zpětnou vazbu vyplnili zaměstnanci Centra informatiky VŠE. Kurz je po dokončení práce připraven na využití při edukaci studentů i zaměstnanců VŠE ohledně phishingu, jeho následcích a o tom, jak se jim vyhnout.
Vedoucí práce: Pavel Strnad
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses