Analýza blockchainových řešení a služeb v cloudu - Mencák, Lukáš (2021)
Předmětem této bakalářské práce jsou blockchainové služby a řešení v cloudu. Hlavním cílem této práce je analyzovat klíčové vlastnosti dostupných blockchainových služeb. Pro splnění hlavního cíle práce byl proveden průzkum trhu s blockchainovými službami a řešeními v cloudu mezi lídry v oblasti poskytování služeb infrastruktury, platforem a soukromého cloudu. Z tohoto průzkumu vznikl seznam dostupných blockchainových služeb a řešení zkoumané oblasti se stručným popisem. Následně je provedena klasifikace vhodných služeb a řešení, která je dále použita pro výběr blockchainových služeb, které budou analyzovány. Poslední praktickou částí je analýza vybraných blockchainových služeb v cloudu. Hlavním přínosem práce je zmapování trhu blockchainových služeb a řešení v cloudu a provedená analýza blockchainových služeb, která může potencionálním uživatelům těchto služeb ulehčit jejich rozhodování.