ANALÝZA VÝVOJE TRHU PRÁCE Z POHLEDU MATEK PO MATEŘSKÉ/RODIČOVSKÉ DOVOLENÉ V ČESKÉ REPUBLICE OD ROKU 2006–2020 SE ZAMĚŘENÍM NA FLEXIBILNÍ FORMY PRÁCE - Čapková, Barbara; Bartůsková, Lucia; Steiner, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2021)
Diplomová práce se zabývá analýzou trhu práce zpohledu matek na nebo po mateřské/rodičovské dovolené vČeské republice se zaměřením na flexibilní formy zaměstnávání. Teoretická část popisuje trh práce a jeho vývoj se zaměřením na ženy, poté je představena teorie lidského kapitálu a blíže jsou vysvětleny náležitosti mateřské a rodičovské dovolené. Dále je probráno téma harmonizace pracovního a rodinného života s tím souvisí i stručná deskripce institucionálního vzdělávání a flexibilních forem práce. Vpraktické části je nejprve provedena analýza vývoje trhu se zaměřením na nezaměstnanost žen s malými dětmi. Poté je vypracována analýza vývoje institucionální péče o děti a vybraných jednotlivých flexibilních forem výkonu práce. Provedeno je také dotazníkové šetření, jehož cílovou skupinou jsou matky s dětmi do 18 let. Praktickou část zakončují dva polostrukturované rozhovory se dvěma zaměstnavateli, kteří podávají na danou problematiku pohled z jiné perspektivy. Vývoj trhu práce přispívá k rozšíření flexibilních forem výkonu práce. Počet částečných úvazků a možnosti práce z domu v průběhu let roste. Flexibilní formy práce jsou významné především proto, že usnadňují návrat žen na trh práce po mateřské/rodičovské dovolené.
Vedoucí práce: Lucia Bartůsková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses