Dopad finanční krize na ekonomiku USA - Filip, Petr (2021)
Bakalářská práce se zaměřuje na příčiny vzniku a ekonomický dopad finanční krize z roku 2008. Teoretická část práce je z úvodu věnována vymezení termínu finanční krize a historickému náhledu na danou problematiku. Významnější prostor v teoretické části práce je věnován analýze klíčových příčin spojených s vypuknutím nedávné krize. Zde je nalezeno několik dlouhodobě skrytých hrozeb ve finančním systému, které v kombinaci s nesprávnými rozhodnutími vlády značně přispěly ke vzniku krize. Práce se rovněž zabývá dopadem krize na reálnou ekonomiku, který zjišťuje prostřednictvím analýzy vývoje hlavních makroekonomických ukazatelů ve Spojených státech amerických. V neposlední řadě je z časových řad daných makroekonomických ukazatelů zkoumána závislost meziročních změn nezaměstnanosti na meziroční změně HDP.