Krize a budoucnost evropského sociálního modelu od jeho reformy v roce 2006 - Sova, Ondřej (2021)
Tato diplomová práce se zabývá zhodnocením reformy Evropského sociálního modelu prostřednictvím iniciativy Nová sociální Evropy vytvořenou Stranou Evropských socialistů. Teoretická část nejprve vysvětluje pojem sociální stát a jeho typy. Poté se věnuje charakteristice, východisky a rozdělení Evropského sociálního modelu. Nakonec přibližuje význam sociálního tržního hospodářství a Washingtonského konsenzu. Důležitým přínosem v praktické části je analýza konvergence ekonomických proměnných vytvořených z cílů Nové sociální Evropy. Na základě zjištěných hodnot pouze tři z devíti ukazatelů vykazují mírnou konvergenci. Po vstupu zemí Východní Evropy do Evropské unie a problémy se zadlužením států PIIGS během krize Eurozóny a štědrosti Severských zemí jsou vytvářejí rozdíly mezi jednotlivými sociálními modely. Největšími výzvami současnosti je stárnutí populace, pokles produktivity práce, nerovnost v příjmech a pandemie COVID-19. Ta má jedinečnou možnost přetvořit Evropský sociální model do nové podoby přijatým návrhem na zmírnění negativních dopadů v sociální oblasti. K vyřešení krize Evropského sociálního modelu může pomoc modernizace sociálních výdajů, jednotné pojištění občanů nebo další postup Evropské unie.